Ik was mij aan het afvragen hoe groot die hele creditcard markt eigenlijk is. Ik ben op zoek gegaan naar aantallen, omzetten en winst van de bedrijven. Dit blijkt redelijk ingewikkeld en het zijn moeilijk vergelijkbare cijfers.

Visa en Mastercard zijn redelijk vergelijkbare bedrijven, maar Visa europa is los van Visa wereldwijd. American Express heeft naast de creditcard nog veel meer financiele activiteiten waardoor de omzetten niet meer te vergelijken zijn.

Wereldwijd

Er zijn ruim 2,7 miljard creditcards op de wereld. Waarvan ongeveer 650 miljoen in europa. Visa claimt wereldwijd 1,7 miljard kaarten, mastercard 1 miljard en Amex 90 miljoen. Van deze 2,7 miljard kaarten wordt het merendeel niet gebruikt.

Europa

Visa europa geeft iets meer cijfers. Er zijn in europa 400 miljoen creditcards. Met deze kaarten wordt 900 miljard euro per jaar uitgegeven met een gemiddelde 50 euro per transactie. Voor Mastercard en American Express kan ik de cijfers niet vinden.

Nederland

De Nederlandse cijfers kan ik ook niet goed achterhalen. Bij verschillende internet betaal methodes wordt er gepraat over 3 miljoen Mastercards en 2 miljoen visa cards. Visa Europa claimt het eerste deel van dit jaar groei van het aantal kaarten. Daarna nog een aantal American Express creditcards, laat zeggen 200.000, kom ik uit op 5,5 miljoen creditcards in Nederland.

Let wel: deze 5,5 miljoen is een benadering. Als iemand nauwkeurigere cijfers kan achterhalen dan hoor ik het graag.

Financiële crisis

In 2009 heeft de financiële crisis ook zichtbaar bij alle drie de creditcard maatschappijen. Zowel de totale omzet, de besteding per creditcard als het aantal creditcards is achteruit gegaan. Toch lijkt begin 2010 weer veel goed te maken.

Creditcard in Nederland

Waar ik ook benieuwd naar ben maar wat ik totaal nergens terug kan vinden is hoeveel wij nu betalen met een creditcard ten opzichte van het buitenland. Gemmiddeld hebben wij 1 creditcard per 3 mensen. Het gemiddelde van Europa is ruim 1 op 1. Als er op de wereld 2,7 miljard kaarten zijn schat ik in dat in de USA de verhouding precies andersom is, dus 3 creditcard per 1 inwoner. Als dit allemaal zou kloppen is Nederland voor de creditcard maatschappijen een heel slecht land.

En dat klopt ook wel redelijk uit eigen ervaring. Je ziet overal niet nederlandse vakantiegangers betalen met hun creditcard. En wij Nederlander staan overal ter wereld te vragen: Can i pin here?. Als je eens gaat stappen in kopenhagen zie je de jongeren massaal betalen met creditcard en kijken ze je al raar aan als je met cash aankomt.

Ik ben wel benieuwd hoe dit allemaal zo is gekomen. Wat wel duidelijk is: In Nederland ligt nog een grote markt voor de creditcard maatschappijen.